Mila care jigneşte


Articol scris în numele prieteniei mele cu Cosmin!

mila5Mila este un sentiment care se naşte în mine atunci când mă întâlnesc cu o persoană care se află într-o situaţie indezirabilă. Mila este o provocare la acţiune. Mila dă naştere unui disconfort psihic, care mă culpabilizează. Nu îmi doresc să fiu în situaţii care să atragă mila celorlalţi, dar nici în situaţii care să mă facă să experimentez mila. Mila este însoţită de anumite reacţii viscerale, sentimente de vinovăţie şi ruşine. Ca să scap de aceste „dezechilibre”, încep să dăruiesc cerşetorului din metrou, să împrumut celui flămând şi ultima bucată de pâine.

Mila este practicată din vanitate, nu din virtute. Devine un mecanism de apărare. Ne este teamă de situaţia care provoacă milă, de persoana vrednică de milă, şi atunci când acţionăm în virtutea milei, sperăm să fim scutiţi de experienţa care să ne poată pune în situaţia de a avea nevoie de mila semenilor.

Avem un cuvânt mai cald şi mai elocvent, considerat sinonim cuvântului milă: compasiune. Compasiunea implică empatie, angajare, responsabilitate şi iubire. Mila nu se gândeşte la celălalt, ci la sine. Nu se angajează, ci se eschivează. Compasiunea nu este acelaşi lucru cu mila. Compasiunea îl preţuieşte pe cel în nevoie, mila îl ignoră; pur şi simplu, nu-l vede. Pentru cel milos, nu există „Florin cel orb”, ci există „cel orb”. Compasiunea nu neagă problema, ci o recunoaşte şi o confruntă; dar în aşa fel încât să nu-l jignească pe cel care o primeşte. Valoarea morală a persoanei este mai importantă decât „darul” tău. Dacă eşti în stare să ajuţi, cel mai mare ajutor este atunci când reuşeşti să transmiţi valoare şi preţuire. Privirea ta să-i întâlnească ochii, mâna ta să-i atingă pielea, iar gura ta să-i rostească numele. Cei mai mulţi nu se interesează de persoanele cărora le oferă ajutor, nu le cunosc, nu le ştiu numele, pentru că nu cel pe care l-au ajutat este important, ci actul pe care ei l-au făcut. Mila lor, mobilul carităţii, este vanitate, egoism, mândrie, ipocrizie…

Articolul meu nu trebuie interpretat ca un protest făcut carităţii, ci ca unul îndreptat împotriva atitudinii care uneori o însoţeşte. Persoana cu dizabilităţi nu are nevoie de milă, are nevoie de preţuire. Ştie că este diferită şi că tu cunoşti acest lucru. Mai ştie că, uneori, te poate încurca. Nu este cel mai dezirabil personaj al contextului social, dar se vrea acceptat – nu tolerat, inclus – nu suportat, iubit – nu unul care să primească milă. Nu este un milog; este un om capabil, cu raţiune, sentimente şi determinare. Doreşte iubire, dar nu o iubire generală, universală, abstractă, platonică, ci una personală, concretă şi generoasă. Nu vrea să fie un „vampir al societăţii”, o „legumă”, o „lipitoare”; nu vrea să i se acorde şanse, nu vrea să fie înţeles, nu vrea să fie „diferit”. Vrea să fie ce este şi, mai ales, să fie. Nu are nevoie de milă, dar tânjeşte după compasiune. Nu are nevoie de toleranţă, dar geme după acceptare. Nu are nevoie de ajutor, dar doreşte să fie de folos; să fie observat, criticat, să fie ca ceilalţi. Nu are pretenţia să fie pus în rândul celorlalţi, în locul care nu i se potriveşte. Niciun orb nu va pretinde să fie şofer, niciun olog să joace fotbal, niciun mut să cânte în orchestră, însă toţi vor avea dorinţa de a nu fi discriminaţi atunci când pot face ceva.

Nu cer decât să fiu, să exist, dar nu eu… orbul…, mutul…, handicapatul…, ci eu… omul. Persoana cu dizabilităţi nu este un cerşetor. Cerşetorul speră să primească de la oamenii milostivi. Îşi calcă pe demnitate şi se declară o victimă; o victimă ce are nevoie de o mână întinsă şi generoasă. Pentru Numele lui Dumnezeu, nu faceţi dintr-o persoană cu dizabilităţi un cerşetor! Această comparaţie este jignitoare… Persoana cu dizabilităţi este un om cu raţiune, cu sentimente, cu voinţă, cu demnitate; iubeşte şi dispreţuieşte. „Nu cer milă, cer să fiu tratat ca un om. Scuză-mă, nu cer, afirm! Astfel, poate vei înţelege… că sunt om!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s