„Cel ales la suflet face planuri alese şi se ţine de planurile lui alese.”
Isaia 32:8
Evaluarea corectă şi eficientă alături de planificare necesită timp, sinceritate şi realism. Evaluarea şi planificarea pot fi derutante dacă sunt făcute foarte rar, însă dacă vrei să devii un om ordonat şi productiv trebuie să evaluezi şi să planifici cât mai des. Dacă faci acest lucru pentru prima dată s-ar putea să nu fi foarte încântat, însă continuă. Cu siguranţă evaluarea şi planificarea sunt mai puţin derutante decât lipsa lor. Chiar şi oamenii care îşi califică viaţa drept obişnuită şi monotonă trebuie să evalueze şi să planifice pentru că astfel viaţa capătă dinamism datorită sentimentului de aşteptare şi responsabilitate pe care evaluarea are rolul să îl dezvolte.
Evaluarea şi planificarea sunt dependente una de cealaltă şi amândouă condiţionează succesul. Cineva spunea ironic: „Cel care nu planifică reuşeşte totul!” Nu poţi reuşi fără evaluare şi planificare.
Acest articol a fost scris în primul rând ca eu să îmi pun în ordine ideile, să văd ce ştiu eu despre evaluare şi planificare, mai ales acum la finele acestui an. Însă mi-am zis că dacă acest exerciţiu îmi este mie de folos cu siguranţă va fi de folos şi altora. De aceea te invit să citeşti următoarele rânduri cu răbdare, departe de alţi factori perturbatori şi să încerci să aplici fiecare sugestie. Îţi recomand ca mai întâi să citeşti totul fără să faci nimic pentru a avea o imagine de ansamblu clară a ceea ce şi cum trebuie să faci, apoi să reiei textul pentru a aplica în ordine propunerile.
- I. Scrie.
În primul rând, planificarea şi evaluarea se fac scris. Dacă nu planifici nu ştii când vei ajunge la punctul planificat. De fapt, nu vei putea să ştii dacă ai succes sau eşec. Evaluarea şi planificarea îţi vor dezvolta simţul realităţii. Este adevărat că într-un anumit sens toţi oamenii evaluează şi planifică, însă de cele mai multe ori inconştient, doar la nivel mintal; însă atunci când faci exerciţiul de a aşterne pe hârtie ceea ce ai în minte îţi asumi responsabilitatea. Scrierea te obligă să fii logic, să vezi dacă există cu adevărat ceva în mintea ta. Dacă ai impresia că ai ceva în minte, dar nu poţi scrie, atunci nu ai nimic în minte. Ceea ce este pe hârtie arată ceea ce este în mintea ta. Logica frazelor şi aşezarea în pagină a cuvintelor arată ordinea sau dezordinea din gândirea ta. Indiferent de situaţia în care te găseşti, nu este momentul să renunţi. Chiar dacă nu poţi scrie mare lucru, sau ceea ce scrii nu este prea coerent continuă, astfel gândurile vor căpăta fineţe, substanţă, greutate, logică, ordine. Ideile firave vor păli, iar cele care merită atenţie vor apărea din ce în ce mai clare.
Evaluarea şi planificarea s-ar putea să o faci de zece ori ca să ajungi la un rezultat care cu adevărat să te satisfacă, să te ghideze. Prima evaluare fă-o fără criterii prestabilite; la fel şi planificarea. Apoi retuşează. Apoi rescrie. retuşează, rescrie, până ajungi la un rezultat care să te entuziasmeze. Între fiecare etapă trebuie să laşi un timp. Creierul uman lucrează continuu odată ce i-ai dat o problemă de făcut, şi la un moment dat te vei trezi cu problema rezolvată, aparent fără să te gândeşti prea mult la ea. Este chiar recomandat să nu spulberi o problemă cu soluţii la minut şi să laşi ca mintea să „coacă” acea problemă cel puţin o noapte. A doua zi vei vedea cu alţi ochi acea problemă. De aceea, evaluarea şi planificarea nu se pot face într-o singură zi.
Evaluarea trebuie să se facă repetat pentru a se evita tendinţa nativă de a lăsa lucrurile în voia lor. Orice lucru lăsat în voia lui are tendinţa naturală de a se degrada.
II. Procură-ţi instrumentele.
Dacă reduc totul la ceea ce este indispensabil aş enumera următoarele instrumente: Biblia, o agendă şi un pix.
Biblia este cartea cate te va ghida în orice moment din viaţă. De fiecare dată când eşti confuz şi trebuie să iei o decizie citeşte Biblia pentru a primi un sfat proaspăt din tezaurul ei plin de înţelepciune. Pentru fiecare pas pe care îl faci în viaţă Biblia are un cuvânt pentru tine. Psalmistul spune: „Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele, şi o lumină pe cărarea mea.”[1] Acest verset descrie viaţa noastră ca o cărare, iar Cuvântul lui Dumnezeu ca lumina care ne ajută să facem următorul pas. Noi am vrea să mergem pe o autostradă luminată de un far cu putere de vreo 5 Km. Trebuie să acceptăm că viaţa noastră este dependentă de Dumnezeu şi că avem nevoie de sfatul Lui pentru fiecare pas al vieţii noastre. Biblia nu îţi va spune ce să faci în următorii cinci ani, dar cu siguranţă în ea vei afla răspunsul pentru a face următorul pas.
O agendă şi un pix. La început de an îţi trebuie o agendă nouă. Agenda sau agendele veghi nu trebuie aruncate, ci păstrate. În agenda nouă ar trebui să îţi transferi datele de maximă importanţă pe care le aveai în agenda veche (agendele vechi). Acum mai toţi avem acces computer, de aceea este bine să să-l folosim. Eu îl folosesc cam în felul următor: pentru fiecare an am un Folder (dosar) numit cu anul respectiv în care se mai află alte 12 Foldere (dosare) cu denumite după fiecare lună a anului, şi un al 13-lea folder cu proiecte finale care merită păstrate într-o arhivă. În funcţie de domeniul tău de activitate îţi recomand să foloseşti metoda aceasta, pentru a-ţi putea localiza munca după un criteriu temporar.
În acelaşi timp, fiecare persoană care ţine la relaţiile sale trebuie să facă o bază de date cu nume, numere de telefon, adresa poştală, e-mail, câteva date specifice despre persoanele cunoscute. Rezervă-ţi ceva timp să transferi datele pe care le ai în agende în calculator. Este bine să ai acces şi la alte baze de date mai ample, însă trebuie să îşi faci propria bază de date cu cei pe care i-ai cunoscut şi te-au cunoscut personal. Bazele de date publice sau ale unei instituţii sunt ca banca de la care te duci să iei un credit, însă baza de date proprie este ca portofelul personal. Sunt buni banii din bancă, însă mai bun este un portofel plin. Formarea unei baze de date este o muncă enormă şi necesită timp însă te vei bucura de rezultatele munci tale când după câţiva ani vei vedea o bază de date solidă şi ordonată.
Dacă agendele le-ai folosit pentru a nota gânduri care crezi că îţi folosesc este bine să le notezi şi pe acestea pe computer. Desigur, de-a lungul anului sunt notate tot felul de gânduri şi lucruri care ţi s-au părut relevante pentru acel moment, însă atunci când le treci în computer poţi să faci o selecţie mai riguroasă a lor. Numai după ce ai făcut aceste lucruri poţi pune vechile agende la păstrare.
Este recomandat să-ţi protejezi computerul de viruşi sau alte evenimente care ţi-ar compromite întreaga muncă. Salvează-ţi munca periodic pe CD-uri. Foloseşte antiviruşi aduşi la zi. Stochează informaţiile într-o partiţie separată de cea pe care se află sistemul, pentru ca orice modificare ivită în sistem să nu cauzeze o pierdere a datelor.
Este bine să aduni toate lucrurile într-un singure loc, o singură bază de date, un singur Folder (dosar) cu gânduri adunate peste ani. Acest lucru va necesita ceva timp, însă ordonarea necesită mai puţin decât dezordinea. Eu folosesc ultima săptămână a anului pentru a face ordine în computer, în baza de date, în agende, în viaţă, evaluare şi planificare. O săptămână pe an nu este prea mult pentru a avea un an mai ordonat. Dacă faci acest lucru o dată, cu atât îţi va fi mai uşor a doua oară.
În noua agendă trebuie să treci:
- O evaluare a anului trecut:
- Rugăciunile ascultate de Dumnezeu.[2]
- Evenimentele speciale la care ai participat.
- Experienţele cele mai plăcute.
- Experienţele negative şi lecţia pe care ai învăţat-o de acolo.
- Ideile fecunde care doreşti să le pui în aplicare în anul următor.
- Orice lucru semnificativ.
- Planificare a anului următor:
Planificarea se face în funcţie de scopul pe care îl ai în viaţă. Viziunea pentru viaţa ta cuprinde întreg viitorul tău. De aceea, planificarea unui an trebuie să se înscrie în cadrul planului lui Dumnezeu pentru viaţa ta. Este greu să planifici un an în perspectiva unei viziuni de o viaţă, însă aceasta asigură succesul pe termen lung. Dacă poţi să vezi peste ani, vei fi un om care nu te vei descuraja la fiecare pas şi vei munci cu răbdare să ajungi la ţintă.
Succesul poate fi evaluat numai funcţie de scop. Există diferenţă între eficienţă şi efecte. Eficienţa presupune o identitate între intenţie şi rezultat, însă efectul înseamnă orice urmare a unei acţiuni pozitivă sau negativă care a depăşit domeniul intenţionat. Trebuie să ştii unde vrei să ajungi ca atunci când vei fi acolo să recunoşti acest fapt. Trebuie să ai o ţintă precisă, prestabilită.
Exista un desen animat în care un căţeluş era arcaş şi voia să dovedească că este cel mai bun, de aceea el trăgea cu arcul şi desena ţinta în jurul săgeţii înfipte şi apoi chema pe cine putea să-i admire performanţa lui. Este doar un desen animat, însă realitatea nu este foarte diferită. Sunt foarte mulţi oameni care trag cu săgeţile lor (acţiunile lor) în toate părţile şi dacă se întâmple să cadă într-un loc bun se laudă că acel loc a fost ţinta lor preliminară. Acest fel de gândire are rezultate sporadice şi înşelătoare. Adevărata eficienţă trebuie planificată, controlată şi evaluată. Este mult mai onest să tragi cu o săgeată spre o ţintă pe care nu o nimereşti prea uşor, însă te apropii de ea, decât să tragi cu o săgeată care nimereşte „undeva” şi apoi să faci din acel „undeva” ţinta ta. Omul fără Ţintă în viaţă vine de niciunde şi se îndreaptă către nicăieri. Efortul controlat potrivit scopului va avea rezultat, chiar dacă nu va da rezultate imediate.
Dacă nu ţi-ai conturat până acum un scop în viaţă, o viziune care să-ţi focalizeze eforturile fă lucrul acesta acum. Pune pe o foia de hârtie cum ai vrea să arate viaţa ta. Imaginează-ţi că asişti la înmormântarea ta şi vor lua cuvântul câteva persoane care te vor caracteriza. Un membru al familiei, un coleg de serviciu, un frate din comunitatea creştină (sau pastorul) din care faci şi Dumnezeu. Care ar fi cuvintele cu care aceste persoane ai vrea să te descrie?
ü Cum ai vrea să fii în cadrul familiei în calitatea ta soţ (soţie), tată (mamă), copil sau altă rudă apropiată? (Relaţia cu familia)
ü Cum ai vrea să fii descrie în ceea ce priveşte profesia ta, cariera ta? (Relaţia cu profesia).
ü Cum ai vrea să fii descris de pastorul sau de fratele tău de credinţă? (Relaţia cu Biserica)
ü Cum ai vrea să fi descris de vecinii şi oamenii care te-au cunoscut? (Relaţia cu societatea)
ü Cum ai vrea să fii descris de Dumnezeu? (Relaţia cu Dumnezeu)
Ordinea acestor întrebări nu reflectă neapărat importanţa lor. De fapt, toate aceste aspecte te formează ca om şi de aceea trebuie să ţii cont de toate acestea.
Care este menirea mea în viaţă? Iată câteva întrebări ale căror răspunsuri te vor ajuta să îţi poţi creiona viziunea vieţii tale.
- La ce sunt bun?
- Ce îmi place să fac?
- Ce îmi doresc să fac?
- Ce spun oamenii că fac bine?
- Ce lucruri din trecutul meu mi-au dat dovada de excelenţă?
Răspunzând realist şi sincer la aceste întrebări vei şti ce trebuie să faci, şi mai ales ce nu trebuie să faci. Nu trebuie să încerci să le faci pe toate, nu trebuie să fii bun la toate, ci să faci lucrul acela care te face special. Găseşte lucrurile care îţi pun în valoare calităţile şi concentrează-te asupra lor, dezvoltă-le şi vei ajunge la excelenţă. Dacă te vei concentra asupra slăbiciunilor tale nu vei face decât să ajungi la un nivel mulţumitor de mediocritate. Dacă vrei excelenţă atunci trebuie să te focalizezi pe lucrurile în care poţi să ajungi cel mai bun, să te întreci pe tine însuşi, să-ţi depăşeşti condiţia. Excelenţa nu înseamnă să fii cel mai bun din lume, ci să fii cel mai bun potrivit potenţialului tău. Este cel puţin un lucru pe care îl poţi face mai bine decât alţii zece mii. Găseşte acel lucru, focalizează-te asupra lui şi la sfârşitul vieţii tale ai fi mândru dacă ţi-ai asculta necrologul.
După ce ai făcut acest lucru, revino la anul în curs şi planifică acest an astfel încât la finele lui să ajungi mai aproape de ţintă, mai aproape de scop.
În noua agendă este bine să treci:
ü Listă de rugăciune pentru care te vei ruga şi o vei revizui.
ü Listă cu răspunsuri la rugăciune şi realizări prin care să îţi consolidezi încrederea în Dumnezeu.
ü Listă cu evenimente prestabilite (termene, examene, conferinţe, date de naştere).
ü Câteva pagini libere în care să descrii lucruri imprevizibile. Cu siguranţă se vor aduna suficiente în decursul unui an.
ü Programa cu citirea zilnică a Bibliei pe un an de zile. Propuneţi să citeşti zilnic Biblia. Dacă vei citi 15 minute pe zi, într-un an de zile vei ajunge să citeşti întreaga Biblie.
ü Listă cu cărţile pe care ţi le-ai propus să le citeşti. O listă deschisă în care să adaugi altele pe care le citeşti chiar dacă nu ţi le-ai propus de la început.
ü Listă deschisă în care să enumeri activităţile şi evenimentele importante la care participi. Este bine să ai o evaluare a acestor lucruri chiar şi pentru un rol statistic (De exemplu eu enumăr aici lucruri de genul: evidenţa conferinţelor la care particip, predicilor pe care le ţin, călătoriilor pe care le fac, proiectelor pe care le-am finalizat…).
ü Programează-ţi concediul şi minivacanţele pentru relaxare, refacere şi căutarea feţei lui Dumnezeu.
Alte lucruri de care să ţii cont:
Relaţia cu Dumnezeu: Cât timp sunt dispus să acord pentru creşterea mea spirituală (zilnic, lunar, anual)?
Relaţia cu familia: Ce pot să îmbunătăţesc?
Relaţia cu Biblia: Studiul unei cărţi biblice sau al unui subiect pe parcursul unei perioade determinate.
Relaţii sociale: Ce pot să fac să relaţionez mai bine? Scrisori, telefoane, surprize, cadouri etc.
Ucenicizare. Cine va fi mentorul meu? Cu cine voi sta de vorbă ca să îmi evaluez viaţa? Pe cine voi ajuta să crească spiritual?
Profesional: Ce vreau să realizez? (proiecte, specializare, promovare, reprofilare)
Academic: Ce studii mai pot să fac pentru a-mi dezvolta calităţile?
Financiar: Creşterea salariului, investiţii?
Implicare / slujire : Ce pot să fac pentru alţi oameni?
Timp liber: Cum mă relaxez?
Sănătate: Când îmi programez o vizită la medic? (Exerciţii fizice)
Altele…
Sper că acest articol să te ajute să fii mai focalizat, mai ordonat, mai decis. Nu vei realiza şi nici nu trebuie să realizezi multe lucruri, însă vei realiza lucrurile pe care le consideri cu adevărat importante şi pe care Dumnezeu te-a destinat să le înfăptuieşti.
Concepţia în jurul căruia Francisc de Assisi şi-a întemeiat ordinul călugăresc este cuprinsă în următoarea poezie:
„Dacă vrei ca visul tău să se împlinească
mergi încet, dar sigur.
Începuturi mici, încheieri măreţe!
Când îl faci din inimă lucrul creste desăvârşit!
Dacă doreşti să trăieşti liber
mergi încet, dar sigur
Fă puţine, dar fă-le bine!
Zi de zi, piatră cu piatră
încet zideşte-ti taina
Zi de zi, şi tu vei creste
Şi vei cunoaşte slava cerului!
[1] Psalmul 119:105
[2] „Binecuvântează, suflete, pe Domnul, şi nu uita nici una din binefacerile Lui” – Psalmul 103:2
Cred ca este un mod extraordinar de bun in a-mi incepe anul 2010 in acest fel, si ma rog Domnului sa ma ajute sa devin tot mai perseverenta si statornica in urmarea telurilor pe care mi le pune pe inima.
God bless you!
Stiri Crestine.ro susține misionarii și organizațiile de misiune în mod special cele din Romania. Am ales săptămânal să prezentăm câte un misionar român, să îi sprijinim în rugăciune și să îi întrebam de nevoile lor financiare sau de altă natura, și cât avem posibilitatea să îi susținem. Vreau să vă provoc și pe voi cititorii site-ului să vă alăturați echipei Stiri Crestine.ro și să luptăm în linia a doua, spijinindu-ne misionarii.
Îi rog pe cei care dețin bloguri și site-uri să ne susțină afişând banner-ul pe care l-am pregătit pentru acest proiect, și dacă se poate să posteze informațiile pe care le postăm noi despre misionari.
Codul pentru bannere il gasiti aici! Bannerul se va schimba în fiecare săptămână în mod automat.
Dacă veţi posta un banner pe site-ul / blog-ul dvs., acesta va apărea pe site-ului nostru http://www.stiricrestine.ro, la rubrica: Ne susţin! Lăsaţi-ne un mesaj dacă aţi afişat bannerul.
Reblogged this on Valentin Dedu and commented:
Un articol care te ajuta sa iti incepi anul bine! Cu o evaluare si desigur cu o planificare!