Declarația Bărbaților Creștini


declaratia barbatilor crestini

Declaratia barbatilor crestini

Biserica Metanoia din Timișoara a elaborat și promulgat Declaraţia Bărbaţilor Creştini.

Declaraţia Bărbaţilor Creştini este o luare de atitudine față de confuzia culturală și teologică legată de disocierea dintre sexe, complementaritatea dintre bărbați și femei în ceea ce privește rolurile specifice ale acestora în contextul familiei așa cum sunt ele revelate în Sfânta Scriptură.

Această declaraţie de principii, scopuri şi doctrină creştină se dorește un manifest care să provoace asumarea responsabilităților sociale și familiale într-un mod conștient și biblic.

Declaraţia Bărbaţilor Creştini pe Adevărul.ro

Grupul DECLARAŢIA BĂRBAŢILOR CREŞTINI pe Facebook


Omul a fost făcut după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, adică plin de nobleţe şi frumuseţe. Este foarte importantă această idee în contextul actual, în care omul modern este alienat de Dumnezeu, de sine şi de ceilalţi oameni, din cauza alegerilor sale păcătoase. Tonul serios şi grav al declaraţiei se datorează, printre altele, faptului că trăim într-o epocă a omului modern, într-o cultură care se bazează pe concepţia că nu există absolut, că omul se bucură de o libertate hedonistă, iar această gândire transpare în toate sectoarele, inclusiv în cel al moralităţii şi al cunoaşterii.

Ei bine, în acest context s-a născut Declaraţia bărbaţilor creştini. Pentru că omul modern, implicit familia modernă, nu are niciun fel de repere care să-i confere siguranţă şi pentru că singurul sistem de crezuri care oferă răspunsurile corecte, la întrebările metafizice şi filozofice deopotrivă, este creştinismul, am considerat mai mult decât oportun să ne comunicăm convingerile cu privire la acest subiect specific de o manieră clară, concisă, care să comunice, prin forţa argumentelor şi tonalitatea abordată, că suntem deschiși la schimbare, dar nu la a face vreun compromis cu valorile pe care le promovăm.

Dat fiindcă, la redactarea Declaraţiei, motivaţiile noastre nu au fost doar de natură teoretică, ne-am oprit şi am analizat și aspectele practice ale relaţiilor dintre bărbaţi şi femei, în mod special în raporturile lor matrimoniale. Am constatat că o serie de anomalii şi disfuncţionalităţi din cadrul vieții de familie sunt generate de neînţelegerea acestei relaţii așa cum a fost ea gândită de Dumnezeu. Nu ne trebuie multă străduință să observăm consecinţele nefaste care se răsfrâng din această situație în primul rând asupra copiilor, dar şi asupra întregii societăţi.

În toamna anului 2009, la a XXV-a ediție a conferinței Voia lui Dumnezeu în familie, pastorul Valer Brâncovan, în calitate de conferenţiar, a abordat tocmai subiectul complementarităţii dintre cele două sexe. De la acest moment şi până la forma finală a Declaraţiei, drumul nu a fost prea lung.

Biserica Metanoia și-a asumat o viziune în care oamenii şi relaţiile ce-i leagă sunt prioritare. Astfel, asumarea responsabilităţilor şi investirea eficientă a timpului, energiei şi banilor sunt elemente indispensabile misiunii de formare de noi lideri pentru împlinirea voii lui Dumnezeu pentru această lume.

Rolul pastorilor şi al învăţătorilor este de a-i ajuta pe creştini să-şi descopere, să-şi dezvolte şi să-şi dedice potenţialul vieţii lor. Calitatea de mentor a pastorului în lucrarea de echipare şi motivare a credincioşilor, cu dorinţa ca aceştia să devină ceea ce Dumnezeu a intenţionat pentru ei, ajută la îndeplinirea scopurilor bisericii prin împuternicirea creştinilor în lucrarea de slujire.

Drept o consecință naturală a acestui fapt, în grupul de lideri format și condus de pastorul Cusman Cionca, numit G1, au fost reluate și dezbătute argumentele distincției dintre sexe și complementarității rolurilor. Aici s-a născut ideea Declarației bărbaților creștini. Doi membri ai acestui grup (subsemnatul și Claudiu Stafie) și-au asumat responsabilitatea formulării scrise, a ordonării ideilor şi a sintetizării materialului în forma pe care o are Declaraţia acum. Atunci când, în seara zilei de 24 decembrie 2009, Claudiu Stafie, la numai 27 de ani, a fost „promovat” la Cel Preaînalt, în urma unui atac de cord, am înţeles poate mai mult ca niciodată că generaţia noastră are nevoie de oameni gata să se implice, animați de un sentiment al urgentului, trăind o viață cu scop și sens.

Aşadar, Declaraţia bărbaţilor creştini a fost scrisă într-un context care are mare nevoie de repere creştine ferme şi argumentate, a fost scrisă cu pasiune pentru Dumnezeu şi pentru oameni, a fost scrisă cu dorinţa de a fi mai mult decât o altă expunere de idei și cu intenţia manifestă de a fi o mişcare la care să adere cât mai mulţi bărbaţi, gata să-şi asume rolurile conferite de Dumnezeu în cadrul familiei şi în societate, respectiv acela de fiinţă demnă, plină de nobleţe şi integritate, care dă direcţie, care dăruieşte sacrificial, care este inspirat de Dumnezeu şi care, prin modelul oferit, dar şi prin discursul său coerent, argumentat şi consistent, face mai accesibilă calea spre singurul Dumnezeu viu şi adevărat, Dumnezeul Sfintelor Scripturi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s