9 lucruri pe care pur şi simplu trebuie să faceţi pentru a reuşi în dragoste şi viaţă


9 Things You Simply Must Do to Succeed in Love and Life

(9 lucruri pe care pur şi simplu trebuie să faceţi pentru a reuşi în dragoste şi viaţă)

Autor: Henry Cloud

coperta carte 9 mustAm primit o carte de la un bun prieten care a venit din Anglia, și l-am întrebat ce cărți mai citește și ce l-a mai motivat în ultimul timp.

Mi-a recomandat cartea: 9 Things You Simply Must Do to Succeed in Love and Life de Henry Cloud.

N-am mai auzit de autor, dar cred că merită să fie citită. M-am gândit că dacă l-a motivat și l-a inspirat pe el de ce nu m-ar motiva şi pe mine.

Ok. Acum încerc o recenzie la prima mână.

Când ai carte de genul acesta în mână îţi vine să scurtezi procesul de citire şi să te uiţi peste titluri şi să vezi ce are de spus. Ştiu că sunt mulţi pretenţioşi care critică acest gen de cărţi: 9 lucruri, 5 paşi…, 21 de metode… Însă dincolo de critică, de cele mai multe ori nefondată, aceste cărţi au un lucru care atrag… şi anume îşi dau de gândit: Oare care sunt acele „9 lucruri”? Şi pe Internet… articolele sunt scanate, nu citite, iar cele mai populare sunt cele care îşi răspund la o întrebare foarte concretă cu un răspuns cât mai concis şi mai uşor de memorat. Deci, nu vă lăsaţi prinşi în capcana prejudecăţii: „A… este o carte cu 9 lucruri…” „E scrisă în fugă.” „E citită de cei care nu au prea multe pretenții de la o carte…”

Despre autor găsesc pe copertă următoarea descriere: Dr. Henry Cloud – un psiholog care cercetează misterul de ce unii oameni se realizează şi au succes în viaţă, iar alţii nu. Astfel, Cloud a studiat viaţa oamenilor din jurul lui pentru a observa componentele succesului. El admite că există numeroase moduri de a defini succesul şi nu încearcă să definească succesul pentru fiecare dintre cititorii săi. În schimb, el sugerează că succesul vorbeşte cel care a avut succes.

Pornind de la această premisă, Dr. Cloud identifică 9 elemente cheie care se repetă în viaţa omaneilort care au succes. Fiecare dintre aceste elemente devine un capitol al cărţii.

1. „Dig It Up” – Scoate la iveală ce este adânc ascuns în tine.

Ideea este simplă. Oamenii de succes sunt cei care au curajul să îşi recunoască visele, idealurile, aspirațiile și apoi să le urmeze, să lupte pentru ele, să facă o prioritate din ele, să plătească prețul pentru împlinirea lor. Cei mai mulţi oameni nu au curajul să se oprească şi să dea glas a ceea ce este în interiorul lor, nu renunţă la stilul de viaţă şi nu îşi recunosc visul.

2. „Pull The Tooth” – Aruncă măseaua stricată

Oamenii de succes ştiu să facă faţă şi să scape de lucrurile rele. Nu permite criticilor, piedicilor, resentimentelor, amărăciunii să te doboare.

3. „Play The Movie” – Joacă-ţi rolul strategic

Oamenii de succes decid responsabil şi strategic, luând în considerare consecinţele actelor lor asuprea viitorului lor. Deciziile mari ţin cont de lucrurile mici: relaţii, moralitate, familie, calitatea de părinte.

4. „Do Something” – Fă ceva

Oamenii de succes sunt oameni de iniţiativă. Ei nu dau vina, nu se plâng şi nu caută vinovat pentru viaţa lor. Chiar dacă viaţa le dă o lămâie, ei fac o limonadă. Pur şi simplu ei fac ca lucrurile în viaţa lor să depindă de ceea ce fac ei şi nu de ceea ce li se întâmplă.

5. „Act Like An Ant” – Acţionează ca o furnică

Dacă priveşti furnicile vei învăţa lecţia paşilor mărunţi pentru realizarea marilor obiective. Oamenii de succes perseverează de la un obiectiv la altul.

6. „Hate Well” – Ceea ce urăşti te defineşte

Nu prea ştiu cum să traduc asta şi nici nu am timp să adaptez, dar cred că traducerea din titlu redă ideea cel mai bine. Care este sistemul de valori?

7. „Don’t Play Fair” – Nu juca tot timpul corect

Deși formularea e ciudată principiul este simplu. Nu-i trata pe oameni după cum merită, ci mai bine.

8. „Be Humble” – Fii modest

Modestia poate fi descrisă cam în felul următor: Fii ceea ce ești cu adevărat. O persoană normală, reală și onestă. Recunoaște-ți limitele și calitățile. „Mândria se preocupă de cine are dreptate. Modestia se preocupă de ce este drept.”

9. „Upset The Right People” – Supără oamenii potriviţi

Cei mai mulţi oameni decid în funcţie de modul în care alţi oameni ar reacţiona la decizia lor. Oamenii de succes nu iau decizii pe baza a ceea ce alţi oamenii să spună despre lucrul acela.

La finalul cărții, Dr. Cloud oferă modalități practice prin care cele 9 principii pot fi aplicate.

Iată câteva dintre ele:

  • Nu călători de unul singur. Caută oameni care te pot ajuta să ai succes.
  • Caută modele. Găseşte oameni care au reuşit în domeniul în care tu vrei să reuşeşti pentru a învăţa de la ei.
  • Practică, perseverează, eşuează… mergi mai departe. Acesta este procesul.
  • Puneţi viziunea şi visele pe hârtie.

Această carte poate fi cumpărată şi în format electronic. Tot ce ai nevoie este un cont pe Amazon.com şi în felul acesta ai un cont de Kindle (device-ul lor pentru cititul electronic). Descarci progrămelul aferent contului și treci prin procesul de cumpărare şi în 5 minute ai cartea gata pentru a fi citită pe laptop-ul sau computerul tău.

Aici găsiți toate formatele disponibile pentru cartea aceasta.

Versiunea pentru Kindle o găsiți aici și costă $12.85.

2 gânduri despre „9 lucruri pe care pur şi simplu trebuie să faceţi pentru a reuşi în dragoste şi viaţă

  1. Pingback: 9 Things You Simply Must Do to Succeed in Love and Life « România Evanghelică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s