Cum se face o recenzie?


O recenzie utilă trebuie să aibă mai multe elemente:

O motivație – de ce și cum s-a ales respectiva carte pentru recenzat.

Câteva lucruri despre autorul cărții – renumele lui, alte opere, premii, stil, prin ce se remarcă, prin ce a devenit cunoscut… sau de ce trebuie remarcat, dacă este la începutul carierei. Ce îl recomandă. Ce naţionalitatea are autorul şi unde tipăreşte şi în ce limbă scrie?

Despre lucrare – date tehnice – când a fost publicată, unde, cine este editorul (dacă este relevant), editura (dacă e necesar scoate în evidenţă proeminenţa editurii). Număr de pagini. Stil. Dacă face parte dintr-o serie sa colecţie. A câta ediţie. Dacă este o traducere, unde şi când a fost tipărită original. Titlul original.

Contribuţiile originale ale autorului. Prin ce se remarcă lucrarea. Care sunt elementele specifice ale cărţii şi ale autorului. Care sunt aşteptările autorului din prefaţă sau introducere. Care îi sunt concluziile? Care este premisa, ce contestă, ce susţine. Claritatea este mai puternică decât persuasiunea. În aceste momente ale recenziei trebuie să oferi informaţii, nu opinii.

Despre conţinut. Poate o trecere în revistă a ideilor. Nu copia prefaţa sau introducerea sau coperta din spate. Foloseşte cuprinsul.

Opreşte-te la un aspecte specific. La un citat, la o idee, la un capitol… la ceva care să merite atenţia.

Structură. Capitole.

Înlănţuirea ideilor autorului.

Despre titlu.

Actualitatea lucrării.

Citate reprezentative. O recenzie ar trebuie să dovedească, inclusiv autorului cărţii, că respectiva carte a fost citită. Citarea se face selectiv, dar nu cita numai din primele pagini ale cărţii. E un semn clar de superficialitate.

Observaţii personale privitoare la conţinut şi afirmaţii. Ai grijă să nu comentezi fraze extrase din context. Trebuie să fii sigur de sensul pe care autorul îl oferă unui anumit lucru.

Comparație cu alte lucrări. Nu abuza de lucrul asta.

Compară cu alte recenzii. Ce spune altcineva despre carte, dacă spune cineva.

Așteptări. La ce s-ar aștepta cititorul de la o asemăna carte și ce ar găsi? La ce te-ai așteptat tu și ce te-a surprins? Ai fost impresionat sau dezamăgit? O recomanzi cu încredere sau cu ca lectură suplimentară? Pe ce criterii îți bazezi recomandările?

Sugestii pentru cititor.

Date tehnice finale precum: Preț? De unde poate fi procurată? Este disponibilă online? Este disponibilă în format electronic? Prețul este corect? Merită?

Concluzii motivaționale și care îndeamnă la acțiune.

Alte aspecte: Dacă faci recenzia pe un blog sau un spațiu online, lasă problema deschisă ca să poți primi comentarii și completări.

Fii scurt. Simplu dar nu simplist. Clar. Cât se poate de clar. Fără prea multă formalizare.

Oricum, nu exagera şi nu minimaliza. O recenzie nu trebuie să fie mai bună decât cartea pe care o recomanzi.

Aceste lucruri vă pot ajuta și pentru recenzii de filme, evenimente sau produse, desigur ținând cont de elementele specifice.

Crezi că am uitat ceva?

P.S. Am scris textul acesta pentru ca să mă ajut pe mine şi ca să văd ce ştiu despre a face o recenzie.

Dacă vă foloseşte lăsaţi un like sau share!

Reclame

48 de gânduri despre „Cum se face o recenzie?

 1. tocmai am terminat prima recenzie pe baza acestui format. Mersi mult chiar a fost de ajutor si am plecat sa ma imbrac si sa ma pregatesc sa o si prezint la facultate 🙂 . Multumesc !

 2. Citez: „Dacă este o traducere, unde şi când a fost tipărită original. Titlul original.”
  Si cu traducatorul cum ramane? Stiti, nu-i asa, ca o carte nu se traduce cu Google Translator ci are in spate luni intregi de munca. Consider ca mentionarea numelui este o recunoastere minima a muncii sale, desi ar fi de preferat si cateva cuvinte despre calitatea traducerii, fie ea buna sau rea.
  In rest, nimic de criticat. 🙂

  • Corect. Trebuie menționat traducătorul și scoasa în evidenta munca lui, calitatea traducerii și dacă exista o alta traducere a acelei cărți se poate face o comparație cu traducerea precedenta. Insa dacă traducerea nu este cu nimic specială este suficient numele traducătorului si câte ceva despre el (dacă exista date). Oricum, nu se face o recenzie a traducerii, ci a autorului. Iar traducerea nu este posibilă fără ca textul să existe mai întâi.

   Mulțumesc pentru completare.

 3. Am si eu o intrebare…de exemplu pot folosi persoana intai plural? de exemplu „O alta problema adusa in discutie este posibilitatea de evitare a unor fapte rele. Atunci cand suntem pusi in fata unor situatii mai simple si aici putem lua urmatorul exemplu -„Ati admirat de multa vreme stiloul unui coleg si v-ar fi placut sa aveti unul la fel. Intr-o zi colegul dumneavoastra nu a venit la lucru, iar stiloul lui ramasese intr-un loc unde v-ar fi la indemana”- daca ne dam seama de tentatia ce ne paste si realizam ca avem alte coduri morale si etice dupa care actionam putem evita furtul, deci fapta rea.” Mi’ar fi de mare ajutor daca mi’ati putea spune daca am formulat cat de cat corect

  • Imi cer iertare ca nu am raspuns mai repede, dar eu nu ma ocup de chestiuni care tin de gramatica.
   Din punct de vedere gramatical este corect.
   Dar ceea ce intrebi tu pare sa fie o problema de stilistică. este diferenta dintre limbajul formal si non formal.
   In limbajul non formal poti sa spui la singular fara nicio problmă, chiar dacă pentru unii pare lipsit de respect, însă într-o expreimare nonformală se foloseste un alt tip de limbaj:
   Exemplu:
   Limbaj nonformal: Eu cred că…
   Limbaj formal: Se crede că…
   Pluralul ar fi: Noi credem că. Plurarul se folosește mai mult în limbajul formal, dar numai atunci când are sens… Pentru că cineva ar putea intreba: Care „noi”…

   Sper că te-a ajutat, si încă odată îmi cer scuye ca am raspuns asa greu!

   • am nevoie de o recenzie pt diseara la ora 19 o carte de lingvistica de preferinta daca nu orice alta carte an aparitie 2009-2012 sunt in primul an la litere si-am lipsit o perioada de la facultate cu probleme medicale si-am aflat ca in seara asta la 19 trebuie sa i-o predau dl prof pe email reprezinta 4 p din nota de examen:( ma ajutati va rog stiti vreun text pe undeva gata recenzat? multumesc anticipat astept raspuns

  • Cele mai multe elemente sunt la fel, nu mai că poți puncta și calitatea criticii autorului, cât de mult ajută cititorul prin critica lui.
   Depinde și despre ce fel de critică este vorba. Să spunem că este vorba de critică literară… În cazul acesta poți să îl compari cu alți critici la care ai acces. Cât de original este critica lui?
   Se înscrie într-o anumită tradiție critică?
   Cât este de autentic?
   Care sunt lucrurile pe care le observă și nu le-ai fi putut observa de unul singur?
   Prin ce surprinde?
   Prin ce este previzibil?
   Ce limbaj folosește?
   Ce fel de autori sau texte abordează? Aduce în atenția publicului autori noi sau îi abordează pe cei despre care se discută deja de mult.
   Ce l-a determinat ce critic să aleagă textul, tema sau autorul respectiv?
   Trebuie să subliniez încă odată, o recenzie sau o critică nu are drept scop promovarea unui produs în scopuri de marketing, ci evidențierea unei informații de calitate care merită asumată. Cu atât mai mult la o carte de critică, ținuta trebuie să fie formală, elegantă și sobră.

   Și așa mai departe…
   Sper să te ajute…

 4. Este foarte ajutator articolul, insa ai vreun exemplu de recenzie pentru o carte de lingvinstica? de exemplu: „teoria argumentarii”de Aurel Cazacu, sau „Esti cool si daca vorbesti corect”, „101 greseli gramaticale” si altele de genul? Pentru ca e un pic mai diferit si pare-mi-se mie ca este si mai greu putin si as avea nevoie de un exemplu. Multumesc oricum pentru efortul depus pentru a scrie articolul!

 5. Pingback: Cum să analizezi eficient un text? | Valentin Dedu

 6. Pingback: Cum se face o recenzie? | educatieeconomica

 7. Pingback: Cum să înțelegi un text? - Kingdom Design

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s