Ispita de a scrie    Estras din cartea Păcatul omiterii – 2012. Va invit sa aruncați o privire. Este o parte a sufletului meu. Vă introduce în spiritul cărţii Păcatul omiterii.

Există multe ispite în lume pentru omul dornic de plăcere. Provocare, înclinaţie, tentaţie, seducţie, atracţie, ademenire, sunt termeni care descriu declanşarea mecanismului, resortul ispitei.

Am fost un copil sărac, care nu a avut gânduri mari, cel puţin nu mai mari decât cei din cartierul meu din Buzău. Am crescut ca un copil obişnuit. Dar ceva s-a întâmplat în viaţa mea, ceva care mi-a dat curaj şi m-a provocat să privesc mai sus decât prietenii mei.

Îmi aduc aminte de primul rând pe care l-am scris. Cinci cuvinte aruncate pe o hârtie care nu se mai umplea. Primul articol. Câtă muncă… Câtă sudoare… Câtă îndârjire… Câtă așteptare… Un rând, apoi al doilea, apoi primul paragraf. Prima pagină… şi am reuşit. Sau cel puţin aşa mi-au spus nişte prieteni. Nu ştiu ce a însemnat pentru ei textul acela, însă pentru mine încurajările lor au avut un rol fantastic. A fost primul meu text publicat și a primit apreciere. Mi-a plăcut. Mi-a dat sentimentul că a meritat efortul. Şi din momentul acela revine ispita să scriu. Nu contează ce…, dar să scriu.

Ispita propune plăcere, răsplată, o cale de urmat. Ce faci o dată s-ar putea să nu se mai repete a două oară, însă ce ai făcut de două ori se va repete cu siguranţă şi a treia oară, spunea Paulo Coelho. Ispita de a scrie o carte este mare. Sunt multe cărţi scrise şi se vor mai scrie multe, pe toate subiectele reale şi închipuite. Cu siguranţă că ceea ce scriu eu este scris şi în altă parte, dar tu nu citeşti altă carte, ci citeşti cartea mea. De aceea mă bucur, scriu pentru tine, mă gândesc la tine, cel care vei lua această carte şi o vei citi. La tine, cititorule. Nu vreau să mă justific, dar îmi doresc să îţi fiu de folos. Iată o nouă ispită.

Tot ce trebuie să știi este scris într-o carte. Nu scriu această carte ca urmare a unui imperativ necesar. Putea să nu existe, dar există. Iar dacă există, mi-am propus să însemne ceva.

Valoarea unei cărţi este dată de mai multe lucruri. Conţinut, numele autorului, caracteristicile tehnice… forma de redactare. Astăzi totul se plăteşte foarte scump. Plăteşti cu bani şi plăteşti cu timp. Dar şi eu am plătit să ajung la tine. Cartea aceasta este produsul muncii mele. Nu este doar o înşiruire de informaţii şi idei cu înveliş lexical, ci este o transpunere vie a ființei mele. Din cartea mea tu nu te hrăneşti numai cu ideile mele, ci cu spiritul meu. Îmi permiţi să merg alături de tine pentru o perioadă, să fim prieteni, și tu să împrumuţi ceva din duhul meu.

Sunt un nemulțumit şi de aceea scriu. Citesc şi scriu. Deschid cărţile să văd ce au gândit alţii, le închid ca să gândesc eu însumi. Ispita de a citi, de a-ţi confirma ideile tale cu ideile altor autori este cinică. Uneori sunt atât de trist că acele idei sunt acum atribuite altei persoane, pentru că ea le-a scris, le-a spus, înaintea mea. Aş vrea să fiu original. Însă atunci când cineva a spus înaintea mea un lucru pe care eu îl gândesc la fel, nu îmi dă decât opţiunea citatului. Oricum, pe idee nimeni nu are drept de autor, ci doar pe formulare.

Ispita de a scrie, de a-ţi exprima şi răspândi ideile, de a le selecta, de a le formula diferit de ceea ce ştii că a fost spus. Vrei să fii mai clar, mai profund, mai sensibil, mai atent, mai concis, mai specific. Iată o motivație şi o ispită a oricărui autor.

Vreau să fiu unic, vreau să fiu original, să fiu diferit. E o ispită. Asta nu înseamnă că am să reușesc. Oricum, tocmai această atitudine cu care am pornit la muncă mă face asemenea tuturor. Sunt la fel ca ceilalți, este o carte ca celelalte. Nu sunt eu C. S. Lewis, nici Shakespeare, dar sunt eu. Da, e cartea mea. Este scrisă de mine.

Nu m-am putut abţine şi am scris. Nevoia de exprimare m-a împins. Nevoia de apreciere. Nevoia de semnificație. Nevoia de succes. Nevoia de confirmare. Sau, de fapt, nicio nevoie. A fost o ispită căreia i-am cedat.

Au încercat mulţi. De ce să nu încerc şi eu? Unii au reușit. Îți mulțumesc că mă ajuți să reușesc și eu.

Estras din cartea Păcatul omiterii – 2012. Puteţi găsi mai multe detalii aici sau puteţi să o comandaţi completând formularul acesta.

3 gânduri despre „Ispita de a scrie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s