Interviu cu Kris Vallotton


Vă recomand acest interviu.

Acest text nu este un transcript. Sunt notițe luate în urma vizionării interviului. Pot exista reformulări ale ceea ce spune Kris Vallotton într-o formă care mi-a fost mie la îndemână. Pe alocuri sunt și însemnările mele (semnalate prin +), iar ale prezentatoarei prin *. Mai sunt și comentarii ale celor cu care am vizionat interviul. Uneori e bine să vezi un material ca acesta împreună cu cineva. Sper să vă bucurați de acest text și să vă folosească.

***

Dumnezeu face ceva special în România în această perioadă. E cea mai bună perioadă a României. E bine să trăiești acum în România. E cel mai bun timp în care să te naști în România.

Văd împărăția lui Dumnezeu în România. Dumnezeu este Factorul X în România. Dumnezeu „a ascuns” în structura societății românești oameni precum Daniel și Iosif care aduc schimbare acolo unde aceștia se află.

Nu vă încredeți într-un lider care nu șchiopătează. Exemplu: Iacov care s-a luptat cu Dumnezeu.

Este lupta dintre ceea ce spune Dumnezeu și ceea ce eu experimentez. Ai două opțiuni: Fie reduci Biblia la experiența ta, fie te lupți ca promisiunile Bibliei să fie manifestate în viața ta.

Profeții autorealizatoare: Dacă crezi că vei avea numai rău, aia se întâmplă.

Creștini de plastic: Trăiesc totul așa cum le place, cum le convine. Zâmbetul fals.

Nu sunt dispus să trăiesc la un standard mai mic decât cel pentru care a plătit Isus. Isus a plătit ca eu să am viață din belșug, să fiu vindecat (Isaia 53).

Scoală-te, luminează-te! Căci lumina ta vine, şi slava Domnului răsare peste tine. (Isaia 60:1)

Ridică-te și luminează. Noi trebuie să strălucim, nu numai să reflectăm o lumină.  Altfel spus, Dumnezeu nu vrea ca noi să avem un mesaj, ci vrea să te facă pe tine mesajul. Nu doar mesager, ci mesajul modelat prin toată trăirea ta.

Depresia: Am trecut printr-o depresie groaznică. Șase luni pe o canapea și nu vedeam lumina. Apoi după un timp am început să văd o mică rază de speranță care a devenit din ce în ce mai mare. Atunci i-am spus diavolului: Trebuia să mă distrugi atunci când mai doborât, pentru că acum mă voi ridica și le voi spune tuturor cum să te învingă și să iasă victorioși din depresie.

Nu Dumnezeu a cauzat depresia, dar El este cel care are cheia biruinței. Nu există situație în viață la care El să nu aibă rezolvare.

*Cum poți trece peste depresie?

Trebuie să înțelegem că suntem trup, duh și suflet, și acestea nu sunt separate, ci un întreg. Nu poți avea o problemă într-o parte a ființei tale și să nu fie afectate celelalte părți ale ființei tale. Scriptura oferă o abordare holistică.

++Dacă tot ai o problemă, atunci să fie serioasă și să înveți ceva din ea.

Preaiubitule, doresc ca toate lucrurile tale să-ţi meargă bine, şi sănătatea ta să sporească tot aşa cum sporeşte sufletul tău. (3 Ioan 1:2). Prosperitatea (relații, bucurie, pace, siguranță) și sănătatea (trupului) depind una de cealaltă.

Noi îi învățăm pe oameni în biserică cum să aibă grijă de duhul lor, dar nu le spunem nimic despre suflet.

+ Cum să își îngrijească sufletul?

Noi am devenit făpturi noi, nu un duh nou sau un suflet noi. mântuirea are de-a face cu toată ființa noastră, cu trupul, sufletul și duhul nostru.

Noi trebuie să avem gândul lui Hristos: Căci „cine a cunoscut gândul Domnului, ca să-I poată da învățătură?” Noi însă avem gândul lui Hristos. (1 Corinteni 2:16)

Romani 8 și Efeseni 5 – vorbește despre rolul duhului și trupului în mântuire… Nimeni nu și-a urât trupul.

Gândire superstițioasă: Acel creștin care se gândește tot timpul la rău. „Azi mă simt bine, deci urmează ceva rău.” Romani 8:28 îmi spune să gândesc altfel: Ceva bun se va întâmpla.

Dacă te gândești că Dumnezeu te vrea în suferință sau în depresie, vei sta mai departe în depresie. Dacă te gândești că voia lui Dumnezeu este pace, bucurie și neprihănire atunci vei căuta aceste lucruri.

Căci Împărăția lui Dumnezeu nu este mâncare şi băutură, ci neprihănire, pace şi bucurie în Duhul Sfânt. (Romani 14:17)

Dumnezeu vrea să înnoiască mintea noastră ca să facem voia Lui. Romani 12:2

Fapte 3 – Ologul nu numai a fost vindecat, ci a fost întregit.

A intrat cu ei în Templu, (1)umblând, (2)sărind şi (3)lăudând pe Dumnezeu. (Faptele apostolilor 3:8). (1,2,3 – vindecare în trup, suflet și duh).

Tot norodul l-a văzut (1)umblând şi (3)lăudând pe Dumnezeu. (Faptele apostolilor 3:9). Poporul nu a văzut săritul sau nu a vrut să vadă. De cel mai multe ori într-un context religios (bisericesc), sufletul este neglijat. Este considerat rău. Așa este o biserică nesănătoasă – când accentul cade numai pe duh, iar sufletul și trupul sunt ignorate.

Sufletul nostru are nevoi așa cum trupul are nevoie de aer: nevoie de atenție, de semnificație, de dragoste.

Dacă unui copil nu i se satisface nevoia lui de atenție azi, el va atrage atenția mâine, cel mai probabil într-un mod nepotrivit. Același lucru este valabil și pentru adulți.

De exemplu: pentru deținuți, cea mai mare pedeapsă nu este să fie puși în cameră cu gangsteri și cu criminali, ci să fie puși la izolare pentru mult timp. 40 de zile la izolare înseamnă nebunie.

Oamenii au nevoie de dragoste. Duhul omului trebuie să știe că este iubit, iar sufletul trebuie să simtă.

Degeaba spun: Te iubesc, dacă sufletul tău nu simte nimic.

+ Singurătatea ne sălbăticește.

Nevoile sufletului nu sunt opționale, ci necesități. Nu poți trăi fără ca ele să fie împlinite. Dacă nu sunt împlinite într-un mod sănătos și corect, vom încerca să le satisfacem într-un mod nepotrivit. Asta se întâmplă de exemplu în domeniul sexual. Societatea a decăzut în imoralitate pentru că am pierdut afecțiunea manifestată într-un mod sfânt (îmbrățișare, încurajare, sărut părintesc…).

*Este simplu să ne imaginăm că vor fi mulți cei care merg la o biserică unde dragostea curge.

Avem nevoie de tați care să își iubească fetele fără să le seducă. Isus le-a transmis femeilor un mesaj plin de dragoste fără nicio implicație sexuală în el.

Isus rezonează la emoțiile și trăirile oamenilor. De exemplu: Învierea lui Lazăr. Ioan 11.35 – Isus plângea. De ce nu a venit pur și simplu să spună: „Stop joc! Nimeni nu plânge. Voi face o mare minune. Ne pregătit de înviere.” Nu. Isus plângea. + Lui Isus îi pasă de emoțiile oamenilor. Dumnezeu ne-a creat cu emoții.

Am pierdut partea feminină din Dumnezeu. Dumnezeu nu este bărbat (sau femeie): Dumnezeu are în natura lui atât partea feminină cât și partea masculină. Atunci când abuzăm femeile pierdem o marte mare din revelația lui Dumnezeu cu privire la natura divină.

De ce a creat Dumnezeu florile? Pentru că sunt frumoase. Există o parte în Dumnezeu care nu este practică. Lui Dumnezeu îi place arta, frumusețea, muzica…

Este o greșeală să disociem natura lui Dumnezeu. Nu putem vorbi doar de Dumnezeu creatorul fără să vorbim de Dumnezeul dragostei, și invers.

*Dragostea nu este o chestiune culturală.

+Manifestarea dragostei însă poate să capete accente culturale.

Cum poate un Dumnezeu iubitor să trimită oamenii în iad?

Dumnezeu nu trimite nici un om în iad. Este alegerea omului. Chiar spune: Vă iubesc atât de mult încât l-am dat pe singurul Meu fiu ca nimeni să nu piară. Doar călcând pe trupul Meu jertfit poate cineva să meargă în iad…

++ O femeie întreabă: Cum te simți?

++ Un bărbat întreabă: Ce faci? (Ce facem?)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s