De vreo doi sau trei ani fac acest exercițiu. Eu cred că este util. Lecțiile de viață se sedimentează mai greu. Ceea ce scriu este destul de condiționat de momentul în care scriu și mai puțin de ceea ce s-a întâmplat într-un an. Exercițiul acesta de analiză nu este o trecere în revistă a anului trecut, nici a lecțiilor pe care le-am învățat, mai mult sau mai puțin conștient, ci un exercițiu prin care mă străduiesc să mă uit, așa din avion, la anul 2019 și să văd cu ce rămân în materie de lecții de viață. Cu siguranță, sunt multe lucruri pe care le-și fi scris dacă aș fi fost mai disciplinat în a scrie și a ține un jurnal. Nu am făcut-o, așa că acum adun ce a mai rămas. Îți mulțumesc că ești aici și că citești aceste rânduri.
Mai spun încă ceva înainte de a face propria mea listă. Uneori avem impresia că învățăm ceva de la viață. Mi s-a întâmplat de prea multe ori să cred că am învățat dintr-o experiență și după ceva timp am repetat greșeala sau am avut aceeași reacție nepotrivită. Faptul că pot formula în scris câteva învățături nu înseamnă că le pot întrupa foarte bine în viața de zi cu zi. Vreau să cred că sunt mai înțelept dacă meditez asupra vieții și asupra lucrurilor care (mi) s-au întâmplat, însă înțelepciunea rămâne mereu un ideal, parcă de neatins.
- Nu toate domeniile prosperă la fel în același timp. Unele se vor mișca mai bine dacă te focalizezi, pentru altele însă nu a venit încă timpul potrivit. Poate anul acesta nu a fost anul succesului profesional, dar a fost anul relațiilor. Sau poate anul călătoriilor. Pur și simplu, nu le poți avea pe toate odată în viață. De obicei lucrurile funcționează dacă ne focalizăm asupra lor pe rând. Iar unele, cinic, nu vor să se miște orice ai face. Dar nu îți pierde speranța. Mai sunt ani în șirul vieții tale.
- Fiecare nou nivel, te prinde oarecum nepregătit, dar dacă vei persevera, vei reuși. Trăim într-o lume diferită de cea a părinților noștri. Cei mai mulți din generația părinților noștri stăteau ani întregi la același loc de muncă. Generația noastră însă trebuie să facă față multor schimbări. Promovări, lucruri noi, locuri noi, idei noi de implementat, relații noi.., totul este mult mai dinamic și asta cere multă flexibilitate. Trebuie să știm mai multe și să facem mai Când vine în viața ta o promovare, oricum ar fi, ea te prinde oarecum nepregătit. Un loc de muncă nou sau o provocare. La început te simți că acolo nu este locul tău, că este greu, că mai bine stăteai în banca ta, că mai bine nu făceai asta, că cine te-a pus, că dacă știai lasă totul baltă și tot felul de gânduri pentru că este un nivel nou pentru tine. Nivelul nou, oricare ar fi el, te prinde nepregătit. Însă dacă acel nivel, este pentru tine, ceva trebui să perseverezi și vei reuși. Îți ia cam de la 3 luni la 2 ani ca să îți însușești noul nivel la care ai urcat. Pentru mine rămâne lecția asta simplă: multe provocări sunt binecuvântări deghizate.
- Unele lucruri sunt monstruoase și înfricoșătoare de la distanță, însă când te apropii de ele devin umane și abordabile. Cum poți să faci o călătorie de 100 de mile? Pas cu pas. Cum mănânci un elefant? Bucată cu bucată? (Dar ce voi mâncați elefanți? Am glumit. Să ne întoarcem la afirmația pe care am făcut-o). Am trăit acest sentiment de mai multe ori, iar anul acesta l-am trăit din plin. Ceea ce este nou pentru tine poate părea înfricoșător. Oamenii sunt atrași de nou, dar îl resping cu toată vehemența. Ai nevoie de o experiență suplimentară pozitivă pentru a primi cu adevărat noul (vezi Mitul peșterii al lui Platon). Oare cum va fi? Oare ce va fi? Oare merită? E clar, nu poți înainta fără să te miști. Nu poți merge înainte, dacă rămâi în același loc. Nu poți experimenta noul, dacă nu ești gata să mai primenești ceva din ceea ce ai știut. Progresul vine în acest fel. E chiar așa de greu să fii antreprenor? E chiar așa de greu să faci o organizație? Dar ce e așa de înfricoșător să organizezi un eveniment public? Cei care au trecut de o anumită etapă a vieții le este foarte ușor să se uite cu calm și detașat la luptele pe care tu le duci. Tu ești în mijlocul furtunii, iar pentru el este o briză pe malul mării. Nu toți suntem la același nivel, iar monștri cu care ne confruntăm noi sunt pisicile cu care alții se joacă. În anumite domenii la fel este și pentru tine. Mă gândesc la un tânăr care vrea să se căsătorească. Căsătoria e un necunoscut înfricoșător pentru unii, mai ales dacă a avut parte de exemple negative în viața lui, pentru altcineva care are 15 ani de căsătorie și a avut o experiență plăcută în cadrul căsătoriei, este floare la ureche.
Vezi toată lista pe site-ul meu:
https://valentindedu.ro/ce-am-invatat-de-la-viata-in-anul-2019/