Care e diferența dintre liderii care reușesc și cei ce eșuează?


Am primit următoarea întrebare din partea unui tânăr.

Care e diferența dintre liderii care reușesc și cei ce eșuează? Oameni precum Napoleon sau Alexandru cel Mare au schimbat lumea. Ce au avut în comun ca lideri de au reușit? De ce unii au eșuat?

Iată răspunsul meu:

Este o întrebare bună. Răspunsul meu este subiectiv. Fiecare putem să ne dăm cu părerea despre lucruri și oameni. Acum trebuie să ști că una este să trăiești o poveste și alta este să cunoști finalul ei. Ce ușor este să ai un episod din viața ta și să spui cum ai reușit un lucru și care au fost obstacolele pe care le-ai depășit. Ceea ce s-a terminat e ușor de povestit. Însă ceea ce trăiești încă nu e la fel de ușor. Altfel spus, viața lui Napoleon sau Alexandrul cel Mare este o poveste încheiată. Nu știm cum și-au trăit ei povestea. Nu știm luptele lor interioare, îndoielile și greutățile lor, dacă au avut parte de trădări și dacă au fost gata să renunțe. Oricum, povestea care ni se prezintă nouă este frumoasă și motivatoare și parcă ne face să credem că putem muta munții din loc. Însă povestea noastră este mai firavă sau fără strălucirea marilor narațiuni.

Noi suntem modelați de marile povești, dar ele nu spun totul. Imaginează-ți istoria lui Iosif. Rob, în pușcărie și totul se încheie aici. Nu am fi știut nimic de el dacă povestea s-ar fi oprit la mijlocul drumului. Sau imaginează-ți povestea lui Moise altfel desfășurată. Un copil evreu care moare înecat în Nil. Sau să mai lăsăm câteva detalii: un copil care este salvat și ajunge prinț egiptean, după toate probabilitățile urmaș la tron. Dar, într-un exces de mânie, într-o zi face o crimă. Este prins și executat pentru asta. Din nou povestea se putea încheia astfel, iar noi nu am fi avut povestea miraculoasă a lui Moise, eliberatorul poporului Israel. Marile povești sunt încheiate, a ta și a mea se derulează încă. Iar asta e o diferență enormă.

Hai să aplicăm și la Napoleon aceeași metodă. Ajunge să câștige prima luptă și la a doua este ucis pe câmpul de luptă. Ce vreau să spun este că sunt multe variabile pe care noi nu le luăm în calcul. Poveștile care s-au terminat frumos sunt ușor de relatat și extraordinare prin definiție. De altfel, spunem povestea lui Napoleon sau a lui Alexandru cel Mare, dar nu spunem povestea generalului lui Napoleon sau a altor oameni din vremea lui, sau a generalilor lui Alexandru cel Mare. Poveștile lor sunt mai puțin cunoscute și mai puțin relatate. Dacă există astfel de povești trebuie să căutăm destul de mult după ele. Nu sunt importante povești lor? Nu sunt valoroase? Nu avem nimic de învățat din ele? Nicidecum. Dar noi suntem tentați să alegem modelele cele mai mari, cele mai puternice, cele mai cunoscute. Acești oameni de lângă oamenii mari nu și-au avut rolul lor? Ei nu au schimbat lumea? Cu siguranță că da, însă noi alegem povestea în care (poate chiar inconștient) am fi vrut să participăm, dacă s-ar fi putut, ca personaj principal.

Citește tot articolul pe noul meu website valentindedu.ro.

Mulțumesc.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s